Kanskje en bastant overskrift, tenker du? Det er jo mange med allergier, sykdommer, livssyn eller andre grunner for at det er visse matvarer de ikke ønsker å spise. I en verden fylt med kostholdsråd, hvor en ikke skal spise kjøtt, ikke grønnsaker som vokser under jorda, ikke spise ting med tilsatt sukker – gjerne ikke så mye frukt heller, ikke drikke kaffe, ikke drikke melk, ikke spise verken mye fett eller lite fett, og i alle fall ikke spis for mange gulrøtter – for da blir du oransje, er det ikke rart at du kan bli rådvill og usikker.

Jeg ble det ofte selv, og blir det gjerne fremdeles. Studier her og studier der, hvor det som var det sunneste og beste du kunne spise i forrige måned, denne måneden er kreftfremkallende og kan føre til at dine fremtidige barnebarn utvikler dyptgående språkvansker.

Det er lett å bli forvirret i kaoset om hva som er sunt og ikke..

Alt en må ta stilling til! Skal jeg ikke kunne spise noe?

Jeg vil lede deg tilbake til overskriften igjen, og forklare litt rundt hvorfor den kanskje ikke er så påståelig like vel. Roede-kostholdet er i utgangspunktet basert på den fine og rommende frasen «alt med måte». Denne betyr ikke nødvendigvis at du MÅ spise ALT med måte, men at måtehold og balanse er en del av det. Vi baserer oss på kostholdsrådene vi har fra Helsedirektoratet, og ut ifra det er det mange måter å legge til rette for egne behov; enten du er veganer, vegetarianer, glutenallergiker, du ikke spiser rødt kjøtt, ikke liker mais eller faktisk er ute etter det noe mindre flatterende gulrotskjæret. Ja – vi har et forholdsvis satt utgangspunkt, som passer veldig, veldig mange – kanskje de aller fleste, men det er også rom for justeringer og å gjøre det til ditt. Det er det som er så fantastisk med dette; og det er nettopp derfor jeg også virkelig støtter dette kostholdet og jobber som kursleder!

Alt er lov!

Alt er lov!

Alt er lov i det lyset du selv ønsker å ha. Er det noe du ikke ønsker å spise, kan du bytte det ut med noe annet. Er det noe du ønsker å spise mer av, kan du legge inn justeringer på det – slik at det kan la seg gjøre. Ja, skal du i tante Ernas 90-års lag og ønsker å smake på diverse kaker og annet godt, så er det også rom for dette, uten at «alt blir ødelagt».

Det gjelder å se det store bildet; huske at uka har 35 måltider å spille på, og at måneden inneholder hele 1050 av dem. Se på det som et puslespill, hvor de fleste brikkene skal være sunne (og gode!) og så har du noen andre i forskjellige farger av type sjokolade-brikker, kake-brikker, alkohol-brikker eller annet av det du måtte ønske, som du kan legge inn blant de andre, slik at alle bitene komplimenterer hverandre. Det er også det som åpner for at ingen dager er like, eller at ingen uker er like.

Skal du klare å holde noe ved like over lengre tid, er det viktig at det er noe som kan tilpasses nettopp deg og ditt liv, sant?

Roede-kostholdet er for alle – alltid!

Nettopp fordi Roede-kostholdet er så mangt, og trenger ikke i praksis være det samme den ene dagen som den andre, eller den ene uken som den andre. Jeg sier ikke at det ikke kan være det. Noen ganger er A4-dager/uker/måneder noe av det beste jeg vet, og da vet jeg at jeg har gode rammer å holde meg til da også.

Yes!

En bastant og henrykt hilsen fra SusanneLegg gjerne igjen en kommentar: